Overslaan naar content

Kwaliteit en R&D

Kanto

We love cookies!

Onze koekjes liggen veelal onder het huismerk van de klanten in de winkels. We hebben op dit moment 80 recepten en meer dan 800 producten in beheer. De complexiteit en hoeveelheid zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is.

Collega aan het woord

Sven

R&D Technoloog Resource en Development

Sven volgde de opleiding Voedingsmiddelentechnologie en liep in 2012 een half jaar stage bij Merba. ‘’In 2015, toen ik mijn studie had afgerond, kreeg ik een belletje van mijn voormalige manager met de vraag of ik bij Merba op de R&D afdeling wilde komen werken.’’

Wat is je functie?

‘’Ik ben een R&D technoloog. Ik werk op de afdeling Resource and Development.’’ Sven heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd in de technologie in de fabriek. ‘’Ik houd mij voornamelijk bezig met het grootschalig produceren van nieuwe koeken. Lijntesten doen, machines afstellen en nieuwe machines installeren."

Kun je ons meenemen in het proces van het maken van een koekje?

‘’De klant dient een verzoek in bij de afdeling verkoop. ‘’Vanuit verkoop krijgen wij een seintje om het nieuwe koekje te maken.’’ De collega van Sven begint dan met het kleinschalig produceren van de nieuwe koekjes. Zij bakt de koekjes af met de hand. ‘Daarna gaan we verder met de grootschalige testen op de lijn.  "Met de hand kun je natuurlijk elk koekje maken, maar we moeten het ook in de fabriek kunnen maken. Daarom doen we lijntesten en daar houd ik mij voornamelijk mee bezig.’’  

Waar letten jullie op tijdens het produceren van de koekjes?

‘’Het belangrijkste is natuurlijk de kwaliteit van de koek. Maar we zetten de veiligheid van de medewerkers altijd op nummer 1.’’ De afdeling R&D krijgt vanuit verkoop een lijst met eisen waaraan de koek moet voldoen. ‘’Wij gaan dan onderzoeken of we hier de benodigde tools hebben om de koek te kunnen maken. We kijken dan naar dingen zoals hoe hoog het koekje mag worden en welk vochtgehalte het koekje moet hebben." 

Wat vind je het leukste van je werk?

‘’De lijntesten en ook het afnemen van een nieuwe lijn.’’ De afgelopen jaren zijn er diverse nieuwe lijnen bijgekomen. Die heeft Sven mogen uittesten en afstellen. ‘’Tot nu toe is er ieder jaar wel in iets geïnvesteerd en met die gedachte ben ik mij meer gaan ontwikkelen in de technologie. Elk jaar maken mijn collega's en ik weer wat nieuws mee, waardoor het nooit saai is bij Merba."