Skip to content

Kwaliteit en R&D

Kanto

We love cookies!

Onze koekjes liggen veelal onder het huismerk van de klanten in de winkels liggen. We hebben op dit moment 80 recepten en meer dan 800 producten in beheer. De complexiteit en hoeveelheid maakt dat geen dag hetzelfde is.

Collega aan het woord

Sven

R&D Technoloog Resource en Development

Sven volgde de opleiding Voedingsmiddelentechnologie en liep in 2012 een half jaar stage bij Merba. ‘’In 2015, toen ik mijn studie had afgerond, kreeg ik een belletje van mijn voormalige manager of ik bij Merba op de R&D afdeling wilde komen werken.’’

Wat is je functie?

‘’Ze noemen mij een R&D technoloog. Ik werk op de afdeling Resource and Development.’’ Sven heeft zich door de jaren heen gespecificeerd in de technologie in de fabriek. ‘’Ik houd mij vooral bezig met het grootschalig produceren van nieuwe koeken. Lijntesten doen, machines afstellen en nieuwe machines in gebruik nemen."

Kun je ons meenemen in het proces van het maken van een koekje?

‘’De klant dient een verzoek in bij verkoop. ‘’Vanuit verkoop krijgen wij een seintje om een nieuw koekje te maken.’’ De collega van Sven begint dan met het kleinschalig produceren van de nieuwe koekjes. Die bakt zij af met de hand. ‘Daarna gaan we verder met de grootschalige testen op de lijn.  "Met de hand kun je natuurlijk elk koekje maken, maar we moeten het ook in de fabriek kunnen maken. Daarom doen we lijntesten en daar houd ik mij vooral mee bezig.’’  

Waar letten jullie op tijdens het produceren van de koekjes?

‘’Het belangrijkste is natuurlijk de kwaliteit van de koek. Maar we zetten de veiligheid van de medewerkers op nummer 1.’’ De afdeling R&D krijgt vanuit verkoop een lijst met eisen waaraan de koek moet voldoen. ‘’Je moet onderzoeken of we hier de benodigde tools hebben om de koek te kunnen maken. Je kijkt bijvoorbeeld hoe hoog het koekje mag worden en welk vochtgehaltes de koek moet hebben." 

Wat vind je het leukste van je werk?

‘’De lijntesten en ook het afnemen van een nieuwe lijn.’’ De afgelopen jaren zijn er diverse nieuwe lijnen bijgekomen. Die heeft Sven mogen uittesten en afstellen. ‘’Tot nu toe is er ieder jaar wel in iets geïnvesteerd en met die gedachte ben ik mij meer gaan ontwikkelen in de technologie. Elk jaar maak je weer wat nieuws mee, waardoor het nooit saai is bij Merba."